Controle elektrische arbeidsmiddelen

Inspectie algemeen

Op iedere werkplek zijn elektrische arbeidsmiddelen aanwezig. Voorbeelden van elektrische arbeidsmiddelen zijn:

  • Elektrische handgereedschap

  • Verplaatsbare leidingen

  • Verplaatsbare elektrische werktuigen

Als werkgever en ZZP-er dient u zorg te dragen voor een veilige werkomgeving. Elektrische arbeidsmiddelen maken deel uit van deze werkomgeving en dienen periodiek te worden gekeurd conform NEN 3140. De frequentie van keuring is onder andere afhankelijk van de mate van gebruik en de omgeving waarin het arbeidsmiddel wordt gebruikt. Mochten bij controle defecten worden geconstateerd die gevaar voor de veiligheid kunnen opleveren, dan mogen deze gereedschappen niet meer worden gebruikt en moeten deze worden gerepareerd of vervangen.

Uitvoering van controle elektrische arbeidsmiddelen

Locatie

De inspectie van arbeidsmiddelen kan zowel in onze werkplaats als op locatie plaatsvinden. Bij uitvoering op locatie komt een van onze medewerkers op afspraak bij u langs met de benodigde apparatuur om de elektrische arbeidsmiddelen aan een inspectie te onderwerpen.

Visueel

De inspectie van elektrische arbeidsmiddelen bestaat uit een visuele controle waarbij gelet wordt op de zichtbare veiligheidsaspecten. Met een visuele inspectie kunnen al veel ondeugdelijkheden worden opgespoord. U kunt hierbij denken aan beschadigde snoeren, verkeerde stekkers aan snoeren en beschadigde behuizingen, etc.

Meting en beproeving

Voor zover relevant, worden onder andere de volgende metingen uitgevoerd op het arbeidsmiddel en geregistreerd:

  • Weerstand van de beschermingsleiding